Göteborgs hamn – den största hamnen i Skandinavien

Göteborgs hamn är placerad på Sveriges västkust. Göteborgs hamn är den största hamnen i Skandinavien. Detta beror bland annat på att hamnen ligger väldigt bra placerad. Detta gäller både i förhållande till Sverige och omkringliggande länder.

Om man tar en radie på 500 km. från Göteborgs hamn, så omfattar området 70 % av alla invånare och branscher i Skandinavien. Det medverkar därför till att göra Göteborgs hamn ytterst populär bland såväl privatpersoner som näringsliv.

Här på sidan tar vi en närmare titt på Göteborgs hamn och dess många faciliteter och huvudområden. Läs vidare här, och få reda på mer om Göteborgs hamn.

Den populära containerterminalen

Göteborgs hamn inkluderar ett stort urval av olika terminaler, som kan hantera alla typer av gods. I Göteborgs hamn ligger särskilt stort fokus på containerhantering.

Göteborgs hamn betraktas som den största containerhamnen i Skandinavien. Därför är det många containrar som passerar hamnen. Containerterminalen huserar mer än 40 containerrederier, som står för just containerhanteringen i hamnen.

De många verksamheterna innebär även att det finns direktrutter till många olika länder och kontinenter runt om i världen. Bland dessa kan bland annat Nordamerika, Nordafrika, Mellanöstern, Indien, Kina och Sydkorea nämnas, men det finns många länder till.

Containerterminalen klarar att hantera stora containerfartyg. Terminalen kan till exempel ta emot fartyg med plats för över 19 000 TEU. Därför är det inte så överraskande att denna svenska hamn är ytterst populär, då det finns så många fördelar förknippade med den.

En uppsjö av transportmöjligheter inom sjöfartssektorn

Det förekommer naturligtvis mängder med transporter till och från hamnen med olika typer av fartyg. Det är dock inte det enda transportmedlet som förknippas med Göteborgs hamn. Hamnen kännetecknas även av de transportnät som finns anslutna till området.

Det finns goda möjligheter att skickare gods vidare via tåg. Järnvägsnätet sträcker sig över ett större område, där många olika destinationer i Sverige kan nås. På kartan nedan kan du se en överblick över de många destinationer som är möjliga via järnvägsnätet från Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Översikt över järnvägsnätet från Göteborgs hamn. Källa: Portofgothenburg.com

Det är dock inte enbart järnvägsnätet som är attraktivt. Det finns även bra möjligheter för att transportera gods till och från hamnen med lastbilar. Det finns en motorväg nära hamnen, som gör det enkelt att ta sig vidare i Sverige eller till och med till Norge eller Danmark.

En attraktiv hamn för passagerare

Även om Göteborgs hamn sysslar väldigt mycket med godshantering i olika former, så förekommer det även mycket passagerartrafik. Detta beror på att Göteborg är en populär stad som lockar till sig många turister. Därutöver är det goda förhållanden i hamnen som gör det möjligt för större kryssningsfartyg att lägga till i Göteborgs hamn.

Kryssningsfartyg är dock inte det enda som tar passagerare till och från den populära hamnen. Det finns flera fartyg som gör det möjligt att upptäcka kusten runt Göteborg, men även de omkringliggande öarna. Det finns därför goda möjligheter att uppleva Göteborgs omgivningar för såväl lokalbefolkning som turister.